Lähtökohta

Ostin jossain vaiheessa Beebird-merkkisen pienen FM-lähettimen paikallisesta Halpa-Hallista. Tässä ensimmäisessä ostoksessa olikin hassu vika, ääni kuului oudosti monona. Vasen kanava kuului 100% monona, oikea noin 50% monona. Laitteessa oli siis vikaa. Ehdin kuitenkin kokeilemaan laitteen kuuluvuutta, joka oli noin 10 metriä seinän toiselle puolelle. Tämä oli sinällään ihan hyvä tulos, koska näille pienitehoisille FM-lähettimillehän luvataan kuuluvuutta vain muutama metri.

Kuuluvuuden parantaminen

Seuraavana päivänä kävin kaupassa vaihtamassa viallisen tuotteen uuteen, ja äkkiä takaisin kotiin kokeilemaan toimiiko se oikein. Toimihan se. Ja kuuluvuutta oli sama kymmenisen metriä seinän toiselle puolelle, tosin seinän takana monona. No, olin googletellut sen verran että olin löytänyt vinkin jota kannattaa kokeilla: pitempi audiokaapeli. Laitoin noin puolen metrin jatkokaapelin stereoiden ja lähettimen välille, ja lähdin Nokia N70-puhelimen kanssa kuuntelemaan onko kuuluvuus parantunut.


Pidempi audiokaapeli auttaa!

Kun kokeilin pidemmällä audiokaapelilla, ensimmäinen asia jonka huomasin oli se että myös seinän toisella puolella lähetys kuuluu stereona! Todella hienoa. Ja sitten ulos... Ja ulkona noin 10-20 metriä ulko-ovestakin lähetys kuului stereona! Kävelin sitten N70:n kanssa ulkona kuulokkeet korvilla, ja noin 100 metrin päässä loppui lähetys viimein kuulumasta, ja tätä ennen oli kohinaa ollut jonkun verran myöskin. Kohina tosin rauhottui kun pysähtyi ja kääntyi paikallaan sopivasti ja suoristi kuulokkeiden piuhan joka toimi antennina.

Entäs parempi virransyöttö?

Beebird-lähettimen mukanahan tuli siis auton 12 volttiseen tupakansytytinliitäntään tökättävä virtapiuha. Olin kokeillut lähetintä vain pattereilla, ja ajattelin että josko tuolla virtapiuhalla saisi enemmän tehoja? No ei kun kokeilemaan, ja kuuntelutestiä lisää. En tosin havainnut mitään muutoksia signaalin vahvuuteen. Joissakin lähettimissä tämä ehkä toimii, minun Beebirdissäni se ei toiminut. Ainoa etu tästä oli se että ainakaan patterit ei lopu heti kesken. Kokeilin verkkovirtarasiaan tarkoitetulla muuntajalla jossa on tupakansytytinliitäntä, sekä auton starttiboosterilla.